Náttúrufræðingurinn

Árgangur

Náttúrufræðingurinn - 1974, Síða 26

Náttúrufræðingurinn - 1974, Síða 26
20 N ÁT T Ú RU F RÆÐINGURINN Sœmundsson, B., 1926: Fiskarnir. Bókaverslun Sigfúsar Eymundssonar, Reykja- vík. Wiborg, K. F., 1948: Some Observation on the Food of Cod of tlie 0—11 Group from Deep Water and the Litoral Zone in Northern Norway and from Deep Water at Spitzbergen. Fiskeridir. Skr. Havundersk. IX, 4. — 1949: The Food of Cod of the O—II Group from Deep Waters in some Fjords of Northern Norway. Fiskeridir. Skr. Havundersk. IX, 8. — 1960: Investigations on Pelagic Fry of Cod and Haddock in Coastal ancl Offshore Areas of Northern Norway in July—August 1957. Fiskeridir. Skr. Havundersk. XII, 8. S U M M A R Y Investigations on the Food of Young Fish (O-group) in lcelandic Waters by Ólafur K. Pálsson Marine liesearch Institute, Reykjavik, Iceland Tlie material of young fisli (O-group) was caught by pelagic trawl in Ice- landic waters in August 1971. It consists of tlie lollowing species (number of specimen in brackets): Cod — Gadus morhua (363), liaddock — Melanogrammus aeglefinus (159), blue whiting — Micromesistius poutassou (85), redfish — Sebastes marinus (565), capelin — Mallotus villosus (449), total 1621. The content of the stomachs was identified and counted by the help of a dissecting microscope. The length distribution of tlie fishes shows a decrease in length from south to north. Hadclock and blue whiting are considerably larger than the other species. The estimated age of the fishes is about 3—6 months. The iood of the species differs between tlie tliree areas southern, western and northern Iceland. In each area there are 1—2 groups of food animals, which were perferred as food by the various fisli species (haddock: 3—4 groups). Other food animals are not important. In each area most species have one kind of food in common as an important reservoir (Calanus finmarchicus in the soutliern and western areas, Acartia in the nortliern area), besides that every species has specialized on another import- ant food item as an ecological niche. Between the various stations the food of the species tliffers considerably, both qualitatively and quantitatively. Haddock and blue whiting seem to be more concentrated on stations witli rich supply of food. Cod is concentrated on stations, on which his preferred food species, Acartia, is numerous. Lack of food and competition for food sometimes occur among redfish and capelin. The gadoids do not seem to be involved in any competition for food. This
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136

x

Náttúrufræðingurinn

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Náttúrufræðingurinn
https://timarit.is/publication/337

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.