Fróðskaparrit - 01.01.1952, Qupperneq 106
112
Kannan av fiti í sild
at myndin var gjord, áðrenn hetta talið var fingið. Tolini
frá 9—10/5 og 22—23/5 eru heldur ikki tikin við í mynd-
ini.
SALTAÐ SILD
(Salted herring)
Tá trupult fór at vera at fáa feska sild, varð farið
undir at kanna saltaða sild. Sildirnar í sýnislutum av salt-
aðari sild vóru altíð avhovdaðar og magin var drigin úr
teimum. Rogn og sil vóru í sildunum.
°/o fiti roknað
Saltingardagur Eftir sundurloysing til 50% vatn
Day of salting By analyses °/o fat corresponding
% vatn ' °/o fiti witli 50 % of water
°/o water % fat
15/8-51 45,6 24,4 22,4
13/10-51 44,7 24,7 22,3
18/7-52 50,3 18,0 18,1
24/7-52 45,4 19,7 18,0
26/7-52 48,7 20,1 19,6
28/7-52 49,7 23,2 23,1
1. vika august 45,3 21,2 19,4
» » » 44,7 23,4 21,2
» » » 43,4 22,8 20,1
» » » 42,9 24,4 21,4
15/8-52 (saltstroydd) 53,6 20,9 22,5
10/9-52 46,9 22,1 20,8
20/9-52 48,4 21,2 20,5
4. vika í september 21,0
1/10-52 48,8 20,3 19,8
4/10-52 47,6 22,2 21,2
4/10-52 46,2 22,9 21,3
5/10-52 52,3 21,6 22,6
Av tí at sild, tá ið hon verður saltað, svinnur nakað,
verður íhavið av fiti, sum funnið verður í saltaðari sild, altíð
hægri enn í feskari sild. Hetta ger tað, at tolini fyri fiti í
feskari og saltaðari sild ikki kunnu verða sammett bein-
leiðis.
Men mett fyri seg geva sundurloysingarnar av salt-
aðari sild eisini góða mynd, hvussu sildin fitnar og slaknar,