Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1982, Síða 15

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1982, Síða 15
RESIDUE OF LINURON IN SOILS 13 source (Hill et al. 1955) The rate of microbial degradation is dependant on several soil factors - organic matter, moisture and temperature are all posi- tively correlated with microbial activity. iii) Decomposition by light. This can amount to about a 30% loss oflinuron from an aqueous solution during the summer months (Plimmer 1970). Overall this could indicate that under Icelandic conditions where soil tempera- tures are low and precipitation high, degradation and leaching losses could be higher in sandy soil thus restricting linuron accumulation in this soil type. The loamy soils, however, not only receive a larger amount of linuron each spring, but are also subject to less leaching and bacterial decomposition than are the sand soils because of lower soil temperature and greater adsorption in loam soils. An average linuron residue of 1.9 ppm for the 12 loamy soils in this investigation, 12 months after the previous application, can be considered high in comparison to the results of other workers. In numerous experiments, soil linuron levels do not exceed 0.5 ppm after 3.5 — 5 months following application of orthodox doses of the herbicide (0.75 - 1.5 kg/ha) (Maier- Bode and Hártel 1981). The residue level in the 20 sandy soils of this investigation does not exceed 0.6 ppm after only 3 months following application and cannot therefore be considered high relative to foreign results. This investigation does not give any indication as to whether there is clinical or subclinical damage to the crop at these levels of soil linuron. The literature pro- vides few results of linuron bioassays using potatoes. In one such paper (Caverley 1978) the damage levels for potato crops are quoted as follows. Direct comparison with the icelandic results, however, is difficult due to inevit- able differences in soil characteristics. There is no obvious difference in residue level between potatoes grown in the loamy soils and those from the sand type soils (table 5). The levels are comparable with those found in the literature for potato tubers (Maier - Bode and Hártel 1981) i.e.<0.1 ppm. These results give no indi- cation as to whether the linuron residue levels have had an effect on the crop since TABLE 6. Results of a bioassay using potato as test plant (Caverley 1978). 6. TAFLA. Niðurstöðurfrá athugun, þar sem kannað var samband milli linurons íjarðvegi og skaðaeinkenna á kartóflum (Ca verley 1978). Soil type Fine sandy loam Silt loam Jarðvegsgerð Leir Fínsendin mold Méla Organic matter (%) Lífnent efni (%) 5.6 3.1 3.2 Soil residue causing visible damage (mg linuron/kg undried soil) Leifar í jarðvegi er valda sjáanlegri skemmd (mg linuron/kg af óþurrkuðumjarðvegi) 0.85 0.36 0.80
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.