Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1982, Blaðsíða 61

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1982, Blaðsíða 61
SPRING GRAZING 59 to continued respiration; (2) at the begin- ing of the growing season there is a dramatic decline in reserve levels corres- ponding to the onsetofnewgrowth; and (3) this “spring drawdown” continues until a certain leaf area is produced (Trlica and Singh 1979). When the plant has reached a critical leaf area the input of photosynthe- tic foodstuffs exceeds maintenance and growth expenditures and carbohydrate reserves begin to accumulate as the plant matures and enters dormancy. With the onset ofdormancy, the cycle repeats itself. It is during the spring drawdown period that plants are susceptible to heavy graz- ing. After winter dormancy and during the initial flush ofspring growth, reductions in stored carbohydrates of 50 to 75% have been reported for mountain forage plants (McCarty and Price: 1942; Mooney and Billings 1960). Removal of the early spring leaves at this time would delay the incorporation of photosynthetic energy and result in a futher depletion of food reserves. Donart (1969) related carbohy- drate reserve cycles of six mountain species to growth and development and noted that minimum reserve levels were reached during early spring growth after approx- imately 15% of the total annual growth had been produced. It was further noted (Donart and Cook 1970) that defoliation of these herbaceous plants early in the season was considerably more detrimental than defoliation later in the season. If grazing pressure is maintained throughout the spring the plant may never recoup its reserve losses and will enter winter in a state ofreduced vigor. The result may be an increased mortality rate during the winter, especially among young age classes of plants, or a delayed and reduced pro- ductivity the subsequent growing season (McCarty and Price 1942; Smitii 1964; Mooney and Billings 1965; Owensby et al. 1970; Archer and Tieszen 1982). Also, early spring grazing likely alters the reserve carbohydrate allocation patterns within the plant such that energy normally expended for root productions is diverted to replacing leaf tissue lost to grazers. As a result, root growth is often suppressed and the ability of the plant to take up water and nutrients is impaired (Crider 1955; Davidson and Milthorpe 1966; Evans 1972; Chapin and Slack 1979). In this regard, Archer and Ties- zen (1982) noted that early season defoliations affected root initiation, elongation, and biomass to a greater extent than did defoliations imposed later in the season. Reduced root growth, at a time when the plant is normally growing rapidly, may retard not only rate at which recovery from defoliation may occur, but may also reduce the soil hold- ing capability of the plant. Also, early turnout dates would allow grazing during periods when soils are wettest and would increase the likelihood of trampling dam- age via destructive hoof action (Thilenius 1975). Reproductive vigor may also be sub- stantially reduced as a result of excessive defoliation. Vegetative reproduction in graminoids, the primary mode of plant propagation in most perennial grassland systems, is often markedly reduced by grazing (Troughton 1957; Ellison 1960; Jameson 1963; ARCHERandTiESZEN 1982) although, there may be a stimulation of tillering if apical meristematic tissue is disturbed (Younger 1972). Sexual repro- duction may also be aífected. Pearsall
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.