Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 16

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 16
14 ÍSLENZKAR LANDBÚNABARRANNSÓKNIR SUMMARY STUDIES ON PHLEUM PRATENSE (ENGMO). II-Losses of dry matter and reduction of digestibility of hay during drymg in the field. Bjarni Guðmundsson Agricultural Research Institue, Hvanneyri, lceland. The effects of field-drying on the losses of dry matter and the reduction of digestibility (in vitro) in Phleum pratense hay were in- vestigated in ten experiments during the years 1969—1973. The experiments were located at Hvanneyri (64° 34'N, 21° — 40'W). The sward was cut with a rotary mower and the hay was turned with a swath turner (inclined rotating head). In these experiments the hay was collected at 30 to 45 % moisture content — a suitable level for barn drying. There appeared to be an almost linear rela- tion ship between time of field drying and losses of dry matter and digestible dry matter, the Iosses increasing by 0,9% and 1,3% per day, respectively. With advancing stage of maturity the losses decreased, probably due to decreased proportions of leaves in the crop. The main losses of dry matter and reduction of digestibility were found in the leaves whereas the stems maintained their digestibile dry matter quite well, even under very unfavourable drying conditions in the field. The losses of digestible crude protein were quite similar to those of digiestible dry matter. The reduction of the rotating speed of the swath turner form 540 rpm (pto) to 400 rpm resulted in slightly lower losses of dry matter, the difference being statistically in- significant. The dry matter digestibility of the hay after fielddrying was strongly influenced by the dry matter digestibility of the grass at cutting and to a lesser extent by the length of the field-drying period. The results indicate that a determination of the stage of maturity can be of help in deciding the dates at wich the grass should be cut in order to obtain for- age of a particular digestibility value (energy value).
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.