Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 18

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 18
ÍSL. LANDBÚN. J. AGR. RES. ICEL. 1977 9,1: 16-30 A study of data from the sheep recording associations in Iceland. I. Sources of variation in weights of lambs. JÓN VlÐAR JÓNMUNDSSON Agricultural Research Institute, Reykjavík, lceland. ABSTRACT The effects of environmental factors on weaning weight, carcass weight and dressing percentage were studied on the basis of data from the Icelandic Sheep Recording Associations for the years 1970 and 1971. The data consists of information on the weaning weights of 57996 lambs. There were found to be significant effects on weaning weight of type of birth and rearing, sex, age of dam and age of lamb. The R2 value for the model which includes these effects was 0.388. The estimated difference in weaning weight between singles and twins was 6.35 kg and in dressing percen- tage 2.18 units. The sex difference in weaning weight was 2.82 kg and in dressing percentage 0.83 units. The regression coefficient of weaning weight on age on 1. October was 0.197 kg/day. Heritabilities and genetic correlations were estimated by the use of half-sib correlation. The following heritability estimates were found: 0.20 for weaning weight, 0.13 for carcass weight and 0.18 for dres- sing percentage. There was found to be a negative genetic correlation between weaning weight and dressing percentage. Out of the total variation in corrected weaning weight 33.6 percent was due to flock variation. The heritability of the flock average estimated on the basis of information about lambs sired by rams used through artificial insemination was 0.03. INTRODUCTION. Iceland’s agricultural production is mostly based on production from ruminants, sheep and cattle. About 40% of the farmers’ in- come derive from sheep production. Of this some 85% come from meat but 15% from wool and skins. Therefore the most important traits in sheep breeding in Icéland are the weight of lambs at slaughter and the pro- lificacy and productivity of ewes. The purpose of the present study was to study the effects of different environmental factors that influence the weight of lambs, both live weight and carcass weight, and also to estimate genetic paramenters for these characters. MATERIAL The data in the present study were obtained from the Sheep Recording Associations in Iceland for the years 1970 and 1971.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.