Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 19

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.03.1977, Síða 19
SOURCES OF VARIATION IN WEIGHTS OF LAMBS 17 Table 1. Some results from the Sheep Recordinp; Associations in Iceland in the year 1970 and 1971. Year Number of ewes recorded Number of lambs per 100’ ewes in the autumn' Carcass weight after ewe with one lamb two lambs 1970 44944 141 16,8 28,5 1971 48287 145 17,5 29,9 The first Sheep Recording Associations in Iceland were founded in 1939 but it was not until the 1950’s that membership in the as- sociations became common. In 1969 data processing by electronic com- puter was started by the Agricultural Society. The alteration from manual handling took place gradually and therefore most of the data are from the year 1971. Participation in the recording scheme was 6.65% of the total ewe population of the country in 1970, with an average of 60 ewes per participant. Some results from the associations in 1970 and 1971 are summarized in table 1. All the registration work is undertaken by the farmer himself. The weight of the lambs is taken when they arrive from mountain grazing, shortly before they are Lambing takes place in May and early June and the lambs are slaughtered in late September and October. The data in the present study were obtained from that part of the records which were available on data cards in Icéland. The data in the study were from 370 farm-year com- binations. There was a great variation in the number of lambs in each flock i. e. from 22 in the smallest to 773 in the largest flock. The flocks are from all districts in Iceland. In table 2 the mean and standard deviation of the characters smdied are shown. The variation in weaning weight of lambs within farms is the same as that found by JÓN- mundsson (1971) in a smdy of the varia- tion of weaning weight of lambs on four experimental farms in Iceland. The carcass sent to the slaughterhouses. Table 2 . Means and standard weight deviation and dressing percentage are only (within flock) for weaning weigjrt, carcass weight and dressing percentage. Trait X s Weaning weight 38,00 kg 5,12 Carcass weight 15,45 kg 2,47 Dressing percentage 40,38 % 2,65
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.