Fróðskaparrit - 01.01.2005, Síða 152

Fróðskaparrit - 01.01.2005, Síða 152
150 NEWS AND PROGRESS 2004 variations coincided with the cycle of feed- ing and spawning. During the spawning period the texture was soft and the mus- cle more susceptible for lipid oxidation. Texture became firmer and fatter during the feeding period and odour and flavour characteristics less rancid. These effects were explained by the chemical composi- tion and biological parameters. The senso- ry profile of the products in this part of the study was influenced by herring size and age, but not by sex or gonad maturity. Although the sensory results in this project were obtained during a long-term period, they were not subjected to any assessor “drifting” that could not be re- moved by mathematic corrections. This was due to the intensive training and the use of reference material. By serving the same product as a reference before each session assessors could recapitulate the descriptors easily and recalibrate their evaluations both qualitatively and quanti- tatively. Serving the reference as an un- known sample made it possible to monitor the performance of the panel. Multivari- ate data analytical techniques allowed for quick calculations and results were easily interpreted with the visual layout. Asses- sors differing from the rest of the panel could be identified quickly as well as the descriptors involved in the deviations. The lipid content was one of the primary factors influencing the sensory quality. A broad variation was found within catches and some of this variation could be as- cribed to differences in size. However, neither herring size nor maturity could be used to sort herring according to lipid con- tent, due to very broad distributions with- in especially maturity classes. As sorting the raw material according to lipid content could help the processors to differentiate the raw material and obtain a better utili- sation of the resources, efforts were made to investigate the possibilities of develop- ing a quick-and-easy non-destructive lipid measuring method. The lipid content was measured by chloroform/methanol/water extraction and correlated to Fatmeter-, NIR- and NMR-measurements. The re- sults showed the Fatmeter, NIR and NMR to have different suitability and applicabil- ity. The Fatmeter readings rely on the cor- relation between water and lipid contents. This relation varied during the maturation cycle, which altered the Fatmeter values especially from whole herring. Fatmeter measurements can therefore only be used in a broad primary sorting of fillets. High correlation was found between NIR and solvent extraction, but measuring point in- fluenced the prediction results. Measure- ments performed by NIR and Fatmeter on meat side of fillets could not predict the lipid content in herring fillets. The average lipid content in a fillet or whole herring could be predicted from single NIR spec- tra, if measurements were performed in the middle section on the skin side of the sample. A high correlation was also found with the NMR measurements on mince. The NIR technique showed highest poten- tiality as a production line measurement for sorting whole herring or fillets into more homogenous batches. Two other important quality parameters liquid holding capacity and texture were
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168

x

Fróðskaparrit

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fróðskaparrit
https://timarit.is/publication/15

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.