Fróðskaparrit - 01.01.2005, Síða 153

Fróðskaparrit - 01.01.2005, Síða 153
NÝTT INNAN VÍSINDI 2004 151 found to be influenced by a variety of fac- tors. Increases in body size, age, and lipid content were inter-correlated and resulted in marinated herring being more firm, elastic, juicy and fatty. The sensory texture parameters were also highly inter-corre- lated. Instrumental texture measurements performed on raw herring fillets could only partly describe the sensory texture of marinated herring fillets. Firmness and elasticity could be predicted from the maximum compression force. The com- pression curve contained information con- cerning all the measured sensory texture parameters, while the fitted polynomials in addition to firinness could describe fat- ty mouthfeel. This study showed only minor quality differences that could be related to the herring stock structure in Danish waters. However, it has provided valuable informa- tion about the quality variations in herring and some of the factors governing these variations. The results can be used by the herring industry as a tool for optimising the quality and obtaining a better utilisa- tion of the resources. Samandráttur Høvuðsendamálið við hesi verkætlan var at kanna í hvønn mun lívfrøðiligar varia- tiónir í sildastovnunum á leiðunum kring Danmark ávirka góðskueginleikarnar í marineraðari sild. Sensoriskar kanningar av marineraðari sild, framleidd fáar tímar post mortem, vístu, at sjóøki, tvs. umráði við ymiskum sildastovnum, ikki hevði ávirkan á lukt, smakk ella tekstur, men ein ávísur munur var kortini funnin millum sild fiskað sama stað tvey ár á rað. Sera smá frávik vóru funnin viðvíkjandi útsjóndini av marineraðum sildafløkum, og tí vóru ikki fleiri royndir gjørdar at gera eina talvu til góðskumeting av marineraðum sildafløkum. Teir sensor- isku eginleikarnar, funnir í hesum part- inum av verkætlanini, vóru ávirkaðir av sildastøddini, men ikki av aldri, kyni ella búningarstigi. Broytingar í vatn- og fitiinnihaldi og vætubindingarevni viðførdu nøkulunda somu góðskubroytingar. Úrs- litini vístu, at tað í enn minni mun enn vænta er munur millum sjóøkini, sum er orsøkin til góðskufrávikini, sum av og á eru at síggja í sildaídnaðinum. Tí varð ein onnur kanning gjørd, har ið endamálið var at kanna, hvørja møguliga ávirkan goymsl- an av sild umborð á skipinum hevur á góðskuna. Sensoriskar rávørukanningar av donsk- um landingum vístu, at goymslan umborð hevði stóra ávirkan á góðskuna. Sild, goymd í ísi hevði munandi betri góðsku enn sild, goymd í kølitangum. Óynsktir luktir komu skjótari fram í sild, sum var goymd í kølitangum, og hendan sildin hevði mislittar táknur og døkka skræðu. Harafturímóti gjørdist kápan á tí ísaðu sildini lættari blóðugt. Góðskan av stórari gýtandi sild við nógvari fiti var betri enn góðskan av smáari óbúnari sild við lítlari fiti. Tað høga fitiinnihaldið sam- svaraði við góða góðsku, sambært øll- um góðskueginleikunum uttan “blóð á kápu”. Hesin eginleikin var tann einasti, sum ikki var ávirkaður av lívfrøðiligum ella evnafrøðiligum faktorum. Tann nýtta
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168

x

Fróðskaparrit

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fróðskaparrit
https://timarit.is/publication/15

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.