Saga


Saga - 2018, Síða 183

Saga - 2018, Síða 183
Abstract sigurbjörg elín hólmarsdóttir „NICELy SERVED FOOD“ The housewife as hostess in Icelandic cookbooks, 1800–1975 Cookbooks represent interesting sources on lifestyles. While they have hitherto mostly been utilised for studies of food culture and consumption, they are increasingly being investigated to study the role of the housewife and how it has developed historically and geographically. The idea has been voiced that whereas society allowed women to write and publish cookbooks, other writings by them met with disapproval. The reason for the exception was that cookbooks were felt to belong above all to the private sphere, i.e. the home. Furthermore, they were usually compiled by women who were connected to home economics schools or schools for women, and were aimed at housewives. Cookbook authors in Iceland generally had some connection to Denmark, came from the higher echelons of society and emphasised bourgeois customs, so that their cookbooks now serve as intriguing research material on the social and cultural shaping of the role of housewife. This article concentrates on the housewife’s functions as a hostess, including serving, table manners, decorations and, last but not least, her social duties. The materials studied were Icelandic cookbooks published between 1800 and 1975, with Pierre Bourdieu’s theories on the four types of capital serving as a basis for analysis. The purpose was to reveal how a housewife could increase her capital, i.e. raise the value of her work, by utilising cookbook instructions. As Bourdieu notes, capital only has value if it is socially accepted, and the role of hostess gave the housewife an ideal opportunity to demonstrate her capital. The first Icelandic cookbook was published in 1800 and was intended for upper-class housewives; in contrast, the last one studied, published in 1975, focused on everyday circumstances and family togetherness at mealtimes. The job of the hostess – to show good taste and etiquette — had yielded to the role of mother. In this way, the cookbooks of the period reflect trends in the social status of women. It is maintained that women who were versed in the latest bourgeois mann - ers, as well as traditional Icelandic dishes and customs, were supported by their cultural and social capital in writing books which instructed other women on proper behaviour. Cookbook authors thereby established and maintained their own position in society, as well as managing to a large degree to control what was considered good taste for Icelandic housewives. The housewife reader, on the oth- er hand, was able to follow these instructions in order to augment her own capital and even the reputation of her household. „fallega framreiddur matur“ 181 Saga vor 2018.qxp_Saga haust 2004 - NOTA 30.4.2018 12:12 Page 181
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120
Síða 121
Síða 122
Síða 123
Síða 124
Síða 125
Síða 126
Síða 127
Síða 128
Síða 129
Síða 130
Síða 131
Síða 132
Síða 133
Síða 134
Síða 135
Síða 136
Síða 137
Síða 138
Síða 139
Síða 140
Síða 141
Síða 142
Síða 143
Síða 144
Síða 145
Síða 146
Síða 147
Síða 148
Síða 149
Síða 150
Síða 151
Síða 152
Síða 153
Síða 154
Síða 155
Síða 156
Síða 157
Síða 158
Síða 159
Síða 160
Síða 161
Síða 162
Síða 163
Síða 164
Síða 165
Síða 166
Síða 167
Síða 168
Síða 169
Síða 170
Síða 171
Síða 172
Síða 173
Síða 174
Síða 175
Síða 176
Síða 177
Síða 178
Síða 179
Síða 180
Síða 181
Síða 182
Síða 183
Síða 184
Síða 185
Síða 186
Síða 187
Síða 188
Síða 189
Síða 190
Síða 191
Síða 192
Síða 193
Síða 194
Síða 195
Síða 196
Síða 197
Síða 198
Síða 199
Síða 200
Síða 201
Síða 202
Síða 203
Síða 204
Síða 205
Síða 206
Síða 207
Síða 208
Síða 209
Síða 210
Síða 211
Síða 212
Síða 213
Síða 214
Síða 215
Síða 216
Síða 217
Síða 218
Síða 219
Síða 220
Síða 221
Síða 222
Síða 223
Síða 224
Síða 225
Síða 226
Síða 227
Síða 228
Síða 229
Síða 230
Síða 231
Síða 232
Síða 233
Síða 234
Síða 235
Síða 236
Síða 237
Síða 238
Síða 239
Síða 240
Síða 241
Síða 242
Síða 243
Síða 244
Síða 245
Síða 246
Síða 247
Síða 248
Síða 249
Síða 250
Síða 251
Síða 252
Síða 253
Síða 254
Síða 255
Síða 256
Síða 257
Síða 258
Síða 259
Síða 260

x

Saga

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Saga
https://timarit.is/publication/775

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.