Jökull


Jökull - 01.01.2016, Blaðsíða 73

Jökull - 01.01.2016, Blaðsíða 73
Grain characteristics of silicic Katla tephra layers of Volcanic Ash (1974) and Volcanic Ash (1985) who kindly inspected a sample of the SILK-LN tephra in 2014, did not know of any other tephra having this characteristics (Heiken, personal comment, 2014). Hydromagmatic/Phreatomagmatic eruptions As many Icelandic volcanic systems are ice-covered, „wet eruptions“ are the most common type. Phreato- magmatic/hydromagmatic eruptions therefore charac- terize the volcanic activity in Iceland (e.g. Thordar- son and Larsen, 2007; Thordarson and Höskuldsson, 2008), with basaltic eruptions the most frequent. Hydromagmatic eruptions are divided into three categories: Phreatic eruptions where magma is not directly involved but provides the heat source, phreatomagmatic eruptions and phreatoplinian erup- tions where the magma fragments as a result of inter- action with water and becomes extremely fine grained tephra. Fragmentation processes in hydromagmatic eruptions are much more complex than in magmatic eruptions. The presence of external water can affect both fragmentation and cooling at various stages of an eruption. Wohletz (1983) did a research on eruptive mate- rial formed by the interaction of magma and water. He designed a graph that shows maximum and min- imum fragmentation caused by external water (Fig- ure 4) which demonstrates the mass ratio of water and magma against efficiency and approximate me- dian grain size. If the mass ratio of water/magma is less than 0.3, the efficiency decreases and the grains get bigger. In that kind of situation there are two things that maintain the explosive activity of the erup- tion; on the one hand volatiles and on the other hand steam. Once the mass ratio of water/magma is about 0.3, or even slightly higher, the magma-water interac- tions maintain the explosions in the eruption. At this stage, the efficiency is at its maximum, the fragmenta- tion of magma is at its greatest and the smallest grains are produced (Cas and Wright, 1987; Wohletz, 1983). Grains formed in phreatomagmatic basaltic erup- tions have been classified into five main types and their formation has been clarified by experiments (e.g. Morrisey et al., 2000; Wohletz, 1983). Blocky grains form by brittle fracture, when deformation rates exceed the tensile strength of the melt and also by thermal contraction in quenched portions of the melt. Fusiform grains with fluidal surfaces form from portions of melt that fragment prior to quenching. Moss-like grains form by viscous deformation under tensional stress conditions. Drop-like grains develop from the effect of surface tension from fluid melt. Plate-like grains are thought to be pieces stripped off quenched crust. One of the characteristics of phreatomagmatic basaltic eruptions is also the pres- ence of lithics from substrata of the vents and from conduit walls. Figure 4. Mass ratio of water/magma versus efficiency and grain size (Wohletz, 1983). – Massahlutfall vatns/kviku á móti afkastagetu og kornastærð. Phreatoplinian eruptions are less common com- pared to the other two types and not as well un- derstood (White and Houghton, 2000; Morrisey et al., 2000; Francis, 2001; Francis and Oppenheimer, 2004). This category was first recognized and named by Self and Sparks (1978), partly based on obser- vations of the widespread unit C in the Askja 1875 eruption. The characteristics described by them were abundant fine ash, even near the source, well-bedded deposits and accretionary lapilli, all indicating the presence of water. Self and Sparks (1978) con- cluded that the extreme fragmentation was due to magma-water interaction superimposed on fragmen- tation caused by vesiculation and expansion of gases in the magma itself. The wide dispersal indicated de- position from a high eruption column. About 90% of the total grains size in Askja unit C was smaller than 1 mm (Sparks et al., 1981). JÖKULL No. 66, 2016 73
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144

x

Jökull

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Jökull
https://timarit.is/publication/1155

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.