Árbók Háskóla Íslands

Árgangur

Árbók Háskóla Íslands - 02.01.1955, Síða 67

Árbók Háskóla Íslands - 02.01.1955, Síða 67
SUMMARY. Relatively few data have as yet been published on vitamin content of foods produced in Iceland. In the past few years, how- ever, — initiated by the Nutrition Council — fairly extensive estimations have been made of ascorbic acid in Icelandic food- stuffs and biologic materials. The results of these investigations are presented in this publication. Part I deals with fresh food- stuffs, Part II with cooked and preserved foods, and finally, in Part III, some observations relative to vitamin C nutrition are presented and discussed. Method. The ascorbic acid determinations were made by a photoelectric colorimeter using 2:6 dichlorophenol-indophenol as indicator (34; 35). By this method interference from non- specific reducing substances is more easily controlled than by the titration method. Only in few cases (notably extracts from certain berries) did such interference cause any remarkable difficulties. PART I Vitamin C content of fresh foods. Potatoes. Six among the most common varieties of potatoes grown in Iceland were examined repeatedly after storage for different length of time, and several other varieties were exa- mined less frequently. The results are shown in tables 1 and 2 and in figs. 1—4. The loss amounted to roughly 50% at the end of two months storage after harvesting, but after storage for 5—6 months more, the further loss was in the range of 30—35% only. Thus, in late spring about one third of the original vitamin content was still retained. 9
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82

x

Árbók Háskóla Íslands

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Árbók Háskóla Íslands
https://timarit.is/publication/588

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.