Árbók Háskóla Íslands

Árgangur

Árbók Háskóla Íslands - 02.01.1955, Síða 69

Árbók Háskóla Íslands - 02.01.1955, Síða 69
67 of berries picked after night frost showed conspicuously low values. Milk. As shown in table 10 the average for 91 samples of pasteurized milk (market milk) was 1.08 mg/100 ml. In summer the values were slightly higher than in winter time, but the dif- ference was not statistically significant. Four samples of raw milk (6-8 hrs. old) provided an average of 1.85 mg (1.69-2.06 mg). On standing at room temperature the loss was distinctly greater in raw than pasteurized milk. Meat, liver, blood, etc. Table 11. The sheep blood was obtained from a slaughterhouse and some loss may have occurred during the process of defibrination. The cow blood was taken directly from a vein. In two samples of roes (cod) 26.4 and 24.5 mg were found. PART II Preservation and cooking. Freezing. Table 12 shows the values for deep-frozen vege- tables. There is an appreciable loss of ascorbic acid involved in the process, but further fall during storage is often low. In some cases it was suspected that the pre-heating, to inactivate oxid- izing enzymes, had not been effectively carried out. Canning (domestic processed). Samples of vegetables exa- mined after several months’ storage often had retained about 30% and a similar amount was found in the canning liquid. Domestic preserving. Several products (juice from berries, syrups, jams, etc.) were tested, with varying results (p. 39^40). Cooking. The loss on cooking potatoes and swedes in the ordi- nary way was on the average about 15% (tables 13 and 14). The waste was about 6% and 25% for potatoes and swedes re- spectively. For green vegetables the cooking loss was much greater, up to one third in the case of cauliflower, 40—50% for cabbage and still more for kale (table 15), the content in the cooking water not being taken into the account. When steamed
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82

x

Árbók Háskóla Íslands

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Árbók Háskóla Íslands
https://timarit.is/publication/588

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.