Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1970, Blaðsíða 34

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1970, Blaðsíða 34
32 ÍSLENZKAR LANDBÚNAÐARRANNSÓKNIR S U M M A R Y WATERSOLUBLE CARBOHYDRATES IN GRASS Eriðrik Pálmason, Agricultural Research Institute, Reykjavík, Iceland Watersoluble carbohydrates (WSC) were determined with the anthrone method in grass samples from field experiments and in some hay samples from farms in Iceland. In the field experiments N P, K and lime was tested on a mixed sward. In the P-K experiment the predominant species was Phleum pratense. Other samples were from a cutting-time trial and a trial comparing Phleum pratense and Festuca rubra. The hay samples were from a collection of 450 samples taken in the year 1968 from farms in all district of the country. Concentration of WSC in dry matter is generally higher in second cut than in first cut. In June and July the WSC-concentration was falling in 1. cut from 30—15% in DM. In 2. cut the concentration of WSC was falling in August, but an increase was notecl in September. Phosphorus and potassium had an WSC accumulating effect, but the concentration of WSC tended to íall again near maximum dry matter yield. A nitrogen shortage resulted in WSC accu- mulation but overoptimal nitrogen dressing had depressing effect on WSC- concentration in 2. cut but not in 1. cut as compared to optimal dressings. In liming experiments on a peat soil at Reykhólar in the northwestern region of Iceland the concentration of WSC in dry matter was generally not affected by liming. Though tlie heaviest lime dressings of 8 ancl 12 tons/ha did cause an accumulation of WSC per hectare. Calciumnitrate (15.5% N) and ammoniumnitrate (33.5% N) with lime proved to increase DM-yield and to have a decreasing effect on WSC-concentration in DM as compared to the effect of ammoniumnitrate alone in experiments on a peat soil in Hvanneyri in the middelwest-region of Iceland. Chlorophyll, WSC and crude protein was measured in 33 hay samples from farms. The samples were taken at random out of 450 samples after protein analysis had been carried out, except that a wide variation in proteincontent was secured. Tliree cjuality groups according to appearance ancl cure were representated: 1 excellent hay, 2 good hay, 3 badly cured hay. The results indicate that these quality groups might be detected through chlorophyll and WSC analysis together.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.