Fjölrit RALA - 10.01.1979, Síða 117
-115-
Næringargildi
Fricker, A. & W.D. Koller. 1974. Veránderungen der Fettsáurezusammensetzung
von Lipidfraktionen aus Kartoffeln wáhrend der Lagerung. Fette, Seifen
Anstrichmittel 76(10): 466-469.
Helgi Tómasson. 1943. Rannsóknir á B -vítamínmagni nokkurra innlendra fæðu-
tegunda. Rit Manneldisráðs. I. Mataræði og heilsufar á Islandi: 110-115.
Hoover, E.F. & P.A. Xander. 1961. Potato composition and chipping quality.
Am Pot. J. 38: 163-170.
Jarvis, M.C., J. Dalziel & H.J. Duncan. 1974. Variations in free sugars and
lipids in different potato varieties during low-temperature storage.
J. Sc. Food Agric. 25: 1405-1409.
Jón E. Vestdal. 1938. Rannsókn á kartöflum árin 1937-1938. Freyr 33: 186-189.
Júlíus Sigurjónsson. 1957. C-vítamínrannsóknir. Fylgirit Arbókar háskólans
1954-1955. Reykjavík.
Júlíus Sigurjónsson. 1963. Næringarefni fæðunnar. 2. útgáfa. Isafoldarprent-
smiðja.
Mapson, L.W. & H.G. Wager. 1961. J. Sc. Food Agric. 12: 43.
McCane, R.A. & E.M. Widdowson 1969. The composition of foods. Medical Research
Council. Her Majesty's Stationery Office.
Oguntona, T.E. & A.E. Bender 1976. Loss of thiamine from potatoes. J. Food
Technol. 11: 347-352.
Pelletier, 0., C. Nantel, R. Leduc, L. Tremblay & R. Brassard 1977. Vitamin
C in potatoes prepared in various ways. J. Inst. Can. Sc. Tech. Aliment
10(3): 138-142.
Pressey, R. & R. Shan 1966. Effect of temperature on invertase inhibitor and
sugars in potato tubers. Plant Physiology 41: 1657-1661.
Roine, P., L. Koivula & M. Pekkarinen 1977. Analysed vs. calculated intake
of vitamin C among the finnish rural population. International J. for Vit.
and Nutr. Research 42(1): 63-71.
Rönsen, K. 1969. Virkning av lagring og kondisjonering pá innholdet av
reduserende sukker samt andre egenskaper av betydning ved videre foredling
av poteter. Forskning og forsök i lantbruket 20(1): 1-48.
Schwimmer, S. & H.K. Burr 1967. Structure and chemical composition of the
potato tubers. "Potato Processing", Ed. W.F. Talburt & 0. Smith. The Avi
Publ. Comp., Westport, :12-43.
Sturla Friðriksson 1954. Samanburður á kartöfluafbrigðum 1948-1953. Rit land-
búnaðardeildar, A-fl. nr. 9. Atvinnudeild Háskólans. Reykjavík.
Trausti ölafsson 1943. Efnagreiningar nokkurra matvæla. Rit Manneldisráðs I.
Mataræði og heilsufar á Islandi: 107-109.
Watt, B.K., L. Annabel & Merill 1975. Composition of foods, raw, processed
and prepared. Agriculture handbook, no. 8. U.S.D.A.