Árbók Hins íslenzka fornleifafélags

Árgangur

Árbók Hins íslenzka fornleifafélags - 03.01.1987, Blaðsíða 67

Árbók Hins íslenzka fornleifafélags - 03.01.1987, Blaðsíða 67
SUNNUDAGUR í LANDI, SÆTSÚPA TIL SJÓS 87 staple was supplied by the fishermen themselves, i.e. fish. This was only one of many ways in which shipowners attempted to cheat their employees. In Reykjavík and neigh- bouring harbours provisions were weighed every week on board the vessels, but on shore before each trip in western Iceland. Towards the end of the smack fishing era rationing became less restricted, or disappeared altogether. Preservation and storage of provisions was always a problem especially in spring and summer when boats were out for longer at a time. The men did not suffer from hunger, but they did often run out of sugar. In addition the dict was very monotonous. All cooking took place in the forecastle. Food was generally boiled and only occasion- ally fried. Eating utensils were simple, and consisted of bowls and mugs. Table knives, forks and plates were for the most part unknown, but used occasionally in the cabin where the officers took their meals. In the closed society on board the smacks, food did more than just fill the stomach. It was of great importance to relationships between the men and the general atmosphere on board. Thus the cook, despite his low social position, played a key role on board the smack. He had to recognise individual pieces of fish and give them to the right owners, often making mcaltimcs the scene of disagreement, if he was, or was felt to be, remiss in this duty. This could mean ostracism, for a cook fallen out of favour. Breakfast usually consisted of fish, potatoes and tea or coffee with sweets, and was eaten at 7 am. Thc midday meal on weekdays could consist of fish and potatoes or meat and potatoes or soup or porridge and sweet soup or rice porridge on Sundays. At 3 pm. the men drank coffee with brown sugar with which they had biscuits or bread. Supper was eaten at 7 pm. and consisted of fish and potatoes with tea or coffee. Coffee was drunk at midnight and again at 4 am., prepared by subordinates. It was quite common for members of the crew to prepare something to eat during the „dog watch“ (midnight to 4 am.). This provided an opportunity to break the monotony and satisfy thc psychological hungcr for something tastier than boiled fish. A few brought supplies from home. The attitude to food was often negative. Meat, for example, had a very bad reputation, as did margarine. Open protest was not common, rather the fishermen’s dissatisfaction found expression in the form of cynical or scornful verses which circulated among the men. Alcohol was not distributed regularly, but the captain provided drink under certain circumstances, e.g. during bad weather and periods of hard work. Otherwise, consump- tion of alcohol was not pcrmitted on board; on shore heavy drinking was comnton. The use of tobacco was very common and .many young fishermen started smoking, chewing tobacco or taking snuff while at sea. English text revised by Matthew James Driscoll.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140

x

Árbók Hins íslenzka fornleifafélags

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Árbók Hins íslenzka fornleifafélags
https://timarit.is/publication/97

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.