Fróðskaparrit - 01.01.1968, Síða 4

Fróðskaparrit - 01.01.1968, Síða 4
12 Eitt dømi um saltfisk, ið varð mislittur av kopari inosin, sum uppaftur loysist sundur í ribosu ella ribosufosfat og hypoxantin. Jones et al. (1964). Nøgdin av hypoxantini, ið nú verður nýtt sum met fyri, hvussu feskur fiskur er, gevur fiskinum ringan smakk. Innihaldið av hexosu og pentosu í vøddum á deyðum fiski verður størst, tá ið fiskurin er væl í holdum og ómøddur, tá ið hann verður dripin. Sukurevni-amino (NH2-) atburður atvold í at fiskur broytir lit Fyrimyndarroyndir gjørdar á vísindaligum starvstovum og royndir gjørdar í praksis hava prógvað, at sukurevni og evni við NH2-bólki, hava lyndi til at ganga saman í tí deyða fiskinum og geva honum gulan ella brúnan lit. Hodge (1953), Tarr (1949 og 1953), Von Tigerstrom og Tarr (1964), Jones (1962). Burt (1965) kemur til tað úrslit, at samstundis sum sukurevni í fiskinum gevur honum ein leskiligan »søtan- saltan« smakk, hevur tað lyndi til at geva fiskinum ringan lit. Sundurloysing bæði av proteini og sukurevni í tí deyða fiskinum er gagnlig fyri smakkin, men ógagnlig fyrá útsjóndina á saltaðum fiski og klippfiski, sum marknaðurin altíð vil hava at vera vakran og ljósan á liti. Schwimmer og Olcott (1953), sum hava mált litin í fyri- myndarroynd við blanding av aminoedikksýru (glycini) og glucosu 6-fo9fati (G6P) og fruktosu 6-fosfati (F6P) ávikavist, hava funnið, at he9Í evni saman geva brúnan lit. Gjøllast og í royndum, ið liggja nær upp at praksis, er sukur- evni-amino (NH2-) atburður sum atvold í brúnking av íiski lýstur hjá Jones (1962). Hann hevur roynt, at luttakandi aminosýrur í brúnkingini eru í fyrstu atløgu taurin og anserin. Við og við sum fiskurin bruknar velda /1-alanin, 1-metihyl- histidin og lysin at brúnkingin vindur upp á seg. Creatin og trimethylaminoxid (TMAO) gera litinum lítlan mun. Um helvtin av sukurevni i fiskavøddum kann binda seg saman við protein-NHr Restin av sukurevni verður bundin at amino- sýru-NH2.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118
Síða 119
Síða 120

x

Fróðskaparrit

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Fróðskaparrit
https://timarit.is/publication/15

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.