Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur - 01.09.1961, Blaðsíða 109

Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur - 01.09.1961, Blaðsíða 109
107 Verðgildi afurðaaukningarinnar er funclið með því að reikna með verði því, sem bændur áttu að fá fyrir sauðfjárafurðir 1959 samkvæmt verðlagsgrund- velli það ár, sjá bls. 104. Ennfremur er tekið tillit til þeirra breytinga, sem verða á gæðamati fallanna í tilraununum, við útreikning á verðmæti afurða- aukningarinnar. Verðmunur á I. og III. gæðaflokki er reiknaður á kr. 1.58 eins og verðlagsgrundvöllurinn gerir ráð fyrir, og ennfremur er verðgildi I. gæðaflokks talið kr. 0.50 hærra en II. gæðaflokks, þótt ekki sé gert ráð fyrir ]íví í verðlagsgrundvelli. SUMMAR Y. Owing to the extremely wet and cold climate in late autumn in Iceland lambs not in- tended for flock replacements are slaughtered. This slaughter at weaning, 120 to 130 days of age, occurs in late September and early October in whatever condition the lambs are in when gathered from tlie common grazings. As a rule the majority of the lambs are in good enough condition to give first quality carcasses at weaning. However, many twins as well as singles from the poorer pastures are lacking in finish and general development ne- cessary to grade better than second or third class at the stage. In recent years experiments have been carried out to determine whether poorly developed Icelandic lambs can be successfully and economically fattened on aftermath, young grass or forage crops, in a period of 3 to 7 weeks prior to slaughter so that they can be disposed off before winter sets in. I. In this report 15 experiments on fattening o£ lambs for slaughter on cultivated land are described in l’arts I to XV. In each experiment two to six equalized groups of 20 lambs were used, except in experiment no. VII where each group consisted of 22 lambs. These ex. periments may be divided in two main series. a: A series of 4 experiments where comparison was made between grazing unweaned lambs on aftermath versus natural hill pasture in autumn. These experiments are described in Parts III, IV, V and VII. b: A series of 11 experiments where comparison was made between grazing unweaned lambs on natural hill pasture on the one hand and weaned lambs on aftermath, young grass, or various forage crops on the other hand. In all these experiments a control group of lambs was killed when the experiment started for comparison of development at that stage. This enabled onc to study the actual gain in weight of carcass and offal as well as changes in car- cass quality in cach group during the experimental period. In experiments No. I and II coinparison was made between autumn grazing on aftermath and hill pasture. In experiment No. VI comparison was made between grazing on young grass and hill pasture. In experiments No. VIII, XI, XII, XIII and XV comparison was made between grazing on marrowstem kale and hill pasture and in cxpcriments No. IX, X and XIV comparisons were made bctween grazing on various forage crops and hill pasture. Further in experiments No. XIV and XV the effect of stilbestrol implanted subcutaneously in the ear was studied on lambs grazing on marrowstem kale. II. a: In experiments No. III, IV, V and VII the lambs, which grazed on aftermath killed out on the average better than those on hill pasture after an average experimental period of 25.5 days.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118

x

Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur
https://timarit.is/publication/1605

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.