Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur - 01.09.1961, Síða 112

Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur - 01.09.1961, Síða 112
110 rye also had a high rate of gain. On the other hand, all treatment groups made a slower rate of gain per day in experiment No. X. Comparison of the average rate of gain in dressed carcass for unweaned lambs on hill pasture and weaned lambs on marrow- stem kale in eight experiments where these two treatments were available i.e. in experiments No. VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, aud XV, showed a difference in rate of gain of 50.4 g per day in favour of the Iambs on marrowstem kale. This difference was equi- valent to 1.51 kilos dressed carcass per larnb per month. Young grass gave slightly less gain than marrowstem kale in the two experiments where these two treatments were compared. Green oats and winter rye gave slightly poorer results than marrowstem kale but better than young grass in the one experiment where these treatments were compared. Mixture of rape, turnips and young grass gave better results than marrowstem kale in one experiment. 3. The great difference between treatment groups in dressing percentage at slaughter ,cold weight) shows that the growth in live weight of lambs on different autumn grazings is ol little value as a mcasure of growth in carcass weight. As a rule lambs on forage crops gave much higher dressing percentage than on hill pasture. 4. Iit most treatmcnt groups ram lambs made greater gain per day than ewe lambs, especially in the groups where the rate of gain was greatest. In some treatment groups especially those on hill pasture where the rate of gain was lower the females made as great and evcn greater gain tlian the males, indicating tliat males must be on a higher plane of nutrition at the agc in question to bc ablc to utilize their inherent grcater growth capacity. 5. In most of the experiments the carcasses of lambs in the treatment groups grazed on ctdtivated land graded more favourably than those on hill pasture prior to slaughter, whether killed in the beginning or at the end of the experiment. 6. In experimcnts No. VII, VIII. IX, X and XIV, the carcass quality of the lambs was studied by the carcass measurement method, both „external“ and „internal" or cross section measurements at the Iast rib were used. These studies showed that the lambs which gained a considcrable amount in dressed carcass weight did not only put on fat but gained also considerably in muscle and bone. The lambs increased in size, bones and muscles grew in length, bones increased in weight, muscles increased in thickness while subcutaneous fat increased only slightly in thickness. This shows that there is little or no danger of lambs at this age becoming too fat although grazed from 3 to 6 weeks prior to slaughter on forage crops, such as marrowstem kale. In most of the experiments the lambs on the hill pastures lost some subcutaneous fat dur- ing the experimental period although they gained in carcass weight in all but one of the expcriments. This shows that bone and even muscles can grow at the expense of fat, the latest matureing tissue of the body, when available nutrients are not sufficient for growth of all body tissues. 7. Average gain in saleable products for each treatment in the 11 experiments where a control group of lambs was killed at the beginning of each experiment are given below:
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112
Síða 113
Síða 114
Síða 115
Síða 116
Síða 117
Síða 118

x

Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Rit Landbúnaðardeildar : B-flokkur
https://timarit.is/publication/1605

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.