Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1977, Síða 75

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1977, Síða 75
ÁHRIF ALDURS OG BURÐARTÍMA 73 SUMMARY A study of data from the cattle breed- ing associations. I. The influence of age and calving time of cows on their production. JÓN VlÐAR JÓNMUNDSSON Agric. Res. Institute, Keldnaholt, Reykjavík Ólafur E. Stefánsson and Erlendur Jóhannsson The Agric. Society Bíendahöllin, Reykjavík The paper describes the results of an investigation of the production records of the cattle breeding associations for the years 1974 and 1975. The information covered 25017 product- ion years of a total of 1763 herds/years. The traits investigated were milk yield (kgs), milk fat yield (kgs), fat percentage and maxi- mum daily yield during the calender year. The means for the traits and standard deviations within herd (in brackets) were as follows: milk yiéld 3678 (765), milk fat yield 152 (33,5), fat percentage 4,12 (0,36), maximum daily yield 21,7 (3,7). Cows three years and older were included in this study. An interaction between the influence of age and calving time was found and it appears that partly this is because the annual production is divided between parts of the first two lactations of heifers. Figures from material used show that age and calving time are responsible for 18% of the variation in milk yield, 14% in milk fat, 3% in fat percentage and 23% in maximum daily yield. Cows reach their maximum production at the age of six to seven years. Age influ- ence on fat percentage is fairly small and fat percentage becomes lower with higher age. Cows of seven years of age exeed the maxi- mum daily yiéld of three years olds by 3,4 kgs. Cows calving in January give the highest annual production where as cows calving during the summer months (between June and August) together with those calving in December give the lowest annual yield. The difference in annual yield between cows calving in January and July is 705 kgs. The influence of calving time on fat percentage is small and so is the influence of calving time on maximum daily yield, whereas cows calving in spring and summer (between April and August) reach the highest maxi- mum daily yield. The influence of age and calving time on production appears to be proportional rather than additive. Coefficients for correct- ion of production figures are shown in tables. There seems to be only a small difference between different parts of the country as influence of age on production is concerned, whereas the influence of calving time on production appears to vary more in different parts and years. The results are discussed in connection with earlier investigations made in Iceland as wéll as in other countries.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.