Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1977, Síða 91

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1977, Síða 91
ARFGENGI MJÓLKURFRAMLEIBSLUEIGINLEIKA 89 SUMMARY. A study of data from the cattle hreeding associations II. The heritability of the traits and their correlation. JÓN VlÐAR JÓNMUNDSSON Agricultural Res. Institute, Keldnaholt, Reykjavík Ólafur E. Stefánsson and Erlendur Jóhannsson Agric. Society Bcendahöllin, Reykjavík Production figures from the records of the cattle breeding associations were used to calculate heritability, repeatability of pheno- typic and genetic correlations between milk yield, milk fat and maximum daily yield. Coefficients are evaluated in reíation to half- sib correlation. Production figures are corrected for age and calving time of cows. In the calculations information on 17792 recorded years for 11589 daughters of 181 bulls were used. Repeatability for the traits in question were for milk yiéld 0,40, for milk fat 0,36, for fat percentage 0,42 and for maximum daily yield 0,37. Heritability in the same order was found to be 0,16, 0,09, 0,20 and 0,10. Genetic correlation between milk yield and milk fat was 0,88 and phenotypic correlation for the same traits 0,91. Genetic correlation between milk yield and fat percentage was —0,61 and phenotypic correlation for the same was —0,04. Maximum daily yield was genetically positively correlated with milk yield (0,86), but negatively correlated with fat percentage (—0,48). Possible bias factors are discussed, and results, based on a part of the materiál, are included in the paper, an attempt being made to evaluate any bias caused by a number of factors. Heritability was evaluated at different herd levels. For this purpose herds were divided into three groups according to their levels of corrected production. The results are shown in table. No great difference was found in heritability in the various groups of herds thus classified. It seems, however, that heritability tends to increase with higher production. Heritable difference between herds was evaluated by the regression of the production of daughters of certain bulls on herd averages. Calculations used for this purpose are based on records for 7272 cows between three and five years old which were the daughters of 154 bulls. The heritability of the herd level found in this way was for milk yield 0,027, for milk fat 0,043, for fat percentage 0,130 and for maximum daily yield 0,037.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.