Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1980, Blaðsíða 101

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1980, Blaðsíða 101
GRÓÐURSKILYRÐI, GRÓÐURFAR, UPPSKERA 99 The production of plant communities Most of the measurements of the annual yield of range plant communities in Ice- land has been done by clipping. In the last years a double-sampling method (a combi- nation of clipping and estimates) has been successfully applied. Table 2 shows the average production of the main plant communities in the peri- od 1962— 1978, mosses and lichens not included. As could be expected the average production is considerably great- er below the 400 meters elevation than it is above. The production of the ground veg- etation of woodlands is about 70 per cent higher than the production of other com- munities averaged together. This is an indication of the reduction in the pro- ductivity of the rangelands that followed the destruction of the woodlands. The moss heaths which are the most extensive plant communities in the Ice- landic highlands are by far the least pro- ductive. The plant preference of sheep Studies on the plant preference ofsheep in HEIMILDIR - REFERENCES: Ingvi Porsteinsson og Gunnar Olafsson, 1965. Plöntuval sauðfjár og meltanleiki beitarplanta. Freyr 10-11. Ingvi Porsteinsson og Gunnar Olafsson, 1965. Efnamagn og meltanleiki nokkurra úthagaplanta. Rit Landbúnaðardeildar, A-flokkur, 17. 36 bls. Ingvi Porsteinsson og Gunnar Ólafsson, 1967. Fjárbeit í skóglendi og úthaga. Ársrit Skógræktarfélags íslands. 6-14. Ingvi Porsteinsson og Gunnar Ölafsson, 1969. Efnainni- hald og meltanleiki nokkurra úthagaplanta II. Islenzkar Landbúnaðarrannsóknir 1: 45—63. Iceland using esophageal fistulated sheep were started in 1964. These studies have been carried out on many of the most common plant communities, both on de- teriorated and climax vegetation, on fer- tilized and unfertilized rangelands and on cultivated pastures in all seasons of the year. An example of the results is shown in fig. 1. As can be expected, the botanical com- position of the diet on open range varies with plant communities and the variety of plants available to the sheep. The general tendency is, however, that from the be- ginning ofplant growth in spring until the end of the growing season herbs, many grasses, different forbs and sedges, con- stitute the major part of the diet. From then on and until the start ofplant growth the next spring, the diet consists mainly of leaves and twigs of woody plants. The most common range plant species are graded into three classes according to their palability during the growing sea- son. The main reasons for the different palatability of plants are briefly discussed. Ingvi Porsteinsson, Arnþór Garðarsson, Gunnar Ólafsson og Gylfi M. Guðbergsson, 1970. Islensku hreindýrin og sumarlönd þeirra. Náttúrufræð- ingurinn 40: 145-70. Sturla Friðriksson, 1960. íslenzku hreindýrin, Nátt- úrufræðingurinn 30.1: 1—7. Sven Skjenneberg, Lars Slagsvold, 1968. Reindriften: 52-76. Universitetsforiaget Oslo / Bergen / Tromsö.
Blaðsíða 1
Blaðsíða 2
Blaðsíða 3
Blaðsíða 4
Blaðsíða 5
Blaðsíða 6
Blaðsíða 7
Blaðsíða 8
Blaðsíða 9
Blaðsíða 10
Blaðsíða 11
Blaðsíða 12
Blaðsíða 13
Blaðsíða 14
Blaðsíða 15
Blaðsíða 16
Blaðsíða 17
Blaðsíða 18
Blaðsíða 19
Blaðsíða 20
Blaðsíða 21
Blaðsíða 22
Blaðsíða 23
Blaðsíða 24
Blaðsíða 25
Blaðsíða 26
Blaðsíða 27
Blaðsíða 28
Blaðsíða 29
Blaðsíða 30
Blaðsíða 31
Blaðsíða 32
Blaðsíða 33
Blaðsíða 34
Blaðsíða 35
Blaðsíða 36
Blaðsíða 37
Blaðsíða 38
Blaðsíða 39
Blaðsíða 40
Blaðsíða 41
Blaðsíða 42
Blaðsíða 43
Blaðsíða 44
Blaðsíða 45
Blaðsíða 46
Blaðsíða 47
Blaðsíða 48
Blaðsíða 49
Blaðsíða 50
Blaðsíða 51
Blaðsíða 52
Blaðsíða 53
Blaðsíða 54
Blaðsíða 55
Blaðsíða 56
Blaðsíða 57
Blaðsíða 58
Blaðsíða 59
Blaðsíða 60
Blaðsíða 61
Blaðsíða 62
Blaðsíða 63
Blaðsíða 64
Blaðsíða 65
Blaðsíða 66
Blaðsíða 67
Blaðsíða 68
Blaðsíða 69
Blaðsíða 70
Blaðsíða 71
Blaðsíða 72
Blaðsíða 73
Blaðsíða 74
Blaðsíða 75
Blaðsíða 76
Blaðsíða 77
Blaðsíða 78
Blaðsíða 79
Blaðsíða 80
Blaðsíða 81
Blaðsíða 82
Blaðsíða 83
Blaðsíða 84
Blaðsíða 85
Blaðsíða 86
Blaðsíða 87
Blaðsíða 88
Blaðsíða 89
Blaðsíða 90
Blaðsíða 91
Blaðsíða 92
Blaðsíða 93
Blaðsíða 94
Blaðsíða 95
Blaðsíða 96
Blaðsíða 97
Blaðsíða 98
Blaðsíða 99
Blaðsíða 100
Blaðsíða 101
Blaðsíða 102
Blaðsíða 103
Blaðsíða 104
Blaðsíða 105
Blaðsíða 106
Blaðsíða 107
Blaðsíða 108
Blaðsíða 109
Blaðsíða 110
Blaðsíða 111
Blaðsíða 112
Blaðsíða 113
Blaðsíða 114
Blaðsíða 115
Blaðsíða 116
Blaðsíða 117
Blaðsíða 118
Blaðsíða 119
Blaðsíða 120
Blaðsíða 121
Blaðsíða 122
Blaðsíða 123
Blaðsíða 124
Blaðsíða 125
Blaðsíða 126
Blaðsíða 127
Blaðsíða 128
Blaðsíða 129
Blaðsíða 130
Blaðsíða 131
Blaðsíða 132
Blaðsíða 133
Blaðsíða 134
Blaðsíða 135
Blaðsíða 136
Blaðsíða 137
Blaðsíða 138
Blaðsíða 139
Blaðsíða 140
Blaðsíða 141
Blaðsíða 142
Blaðsíða 143
Blaðsíða 144
Blaðsíða 145
Blaðsíða 146
Blaðsíða 147
Blaðsíða 148
Blaðsíða 149
Blaðsíða 150
Blaðsíða 151
Blaðsíða 152
Blaðsíða 153
Blaðsíða 154
Blaðsíða 155
Blaðsíða 156
Blaðsíða 157
Blaðsíða 158
Blaðsíða 159
Blaðsíða 160
Blaðsíða 161
Blaðsíða 162
Blaðsíða 163
Blaðsíða 164

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þennan titil, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þennan titil: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Tengja á þetta tölublað:

Tengja á þessa síðu:

Tengja á þessa grein:

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Tímarit.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.