Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1969, Síða 39

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir - 01.09.1969, Síða 39
ELDI KÁLFA Á UNDANRENNU OG TÓLG 37 S UMMARY CALF-REARING TRIAL ON MILK SUBSTITUTE Ólajnr Jónsson and Reynir Bjarnason Following up prior research on how £ar it is possible to go in the field ol' saving butterfat in veal production, it was decided to examine whether butterfat could not be substituted by a fat of foreign origin. A calf-rearing experiment with twelve bull calves was undertaken at the re- search station in Laugardælir. Ten calves were fed with a milk substitute, but two acted as control calves and were fed with whole milk, skimmed milk, hay and concentrates. The purpose of the experiment was to examine what influence the milk sub- stitute had on growth, health and carcass of calves, which were fed with the substitute up to 100 days of age. The milk substitute used in this experiment was made up of a spray-dried mixture of partly vacuum-dried skimmed milk plus melted emulsified lard, and to this was added a premix containing minerals, micronutrient and anti- biotics. The milk substitute’s constituents being 78% skimmed milk, 20% lard and 2% premix (all figures on a dry matter basis) and its moisture content being 2%, the nutritive value of the milk substitute was 1.65 Scandinavian Feed Units and 255 g crude protein jter kg. The experiment showed that the milk substitute in question is a satisfactory feed for veal production, at least when fed to calves to 100 days of age. The growth rate of the calves on the milk substitute was 750 g live-weight gain per day, while that of the control calf was only 430 g per day. The average carcass weight of the former was 56.4 kg and their carcass percentage was also decisively higher than tliat of the latter, which only had an average carcass weight of 31.3 kg. The test calves had quite a satisfactory conversion ratio, but for each kg live-weight gain they consumed 1.70 kg of the milk substitute and 2.12 kg for each carcass weight. The appearance of the test calves’ carcass was also better than that of the control calves. HEIMILDARRIT: JÓNSSON, Aðalsteinn & VlLHJÁLMSSON, Sverrir, 1968: Athugun á framleiðslu kálfafóðurs úr innlendum hráefnum. Rannsóknastofnun iðnaðarins. Fjölrit. Nr. 1, 71. JÓNSSON, Ólafur, 1969: Eldi sláturkálfa á blöndu af undanrennu og nýmjólkurmjöli. ísl. landbún. 1, 3—27.
Síða 1
Síða 2
Síða 3
Síða 4
Síða 5
Síða 6
Síða 7
Síða 8
Síða 9
Síða 10
Síða 11
Síða 12
Síða 13
Síða 14
Síða 15
Síða 16
Síða 17
Síða 18
Síða 19
Síða 20
Síða 21
Síða 22
Síða 23
Síða 24
Síða 25
Síða 26
Síða 27
Síða 28
Síða 29
Síða 30
Síða 31
Síða 32
Síða 33
Síða 34
Síða 35
Síða 36
Síða 37
Síða 38
Síða 39
Síða 40
Síða 41
Síða 42
Síða 43
Síða 44
Síða 45
Síða 46
Síða 47
Síða 48
Síða 49
Síða 50
Síða 51
Síða 52
Síða 53
Síða 54
Síða 55
Síða 56
Síða 57
Síða 58
Síða 59
Síða 60
Síða 61
Síða 62
Síða 63
Síða 64
Síða 65
Síða 66
Síða 67
Síða 68
Síða 69
Síða 70
Síða 71
Síða 72
Síða 73
Síða 74
Síða 75
Síða 76
Síða 77
Síða 78
Síða 79
Síða 80
Síða 81
Síða 82
Síða 83
Síða 84
Síða 85
Síða 86
Síða 87
Síða 88
Síða 89
Síða 90
Síða 91
Síða 92
Síða 93
Síða 94
Síða 95
Síða 96
Síða 97
Síða 98
Síða 99
Síða 100
Síða 101
Síða 102
Síða 103
Síða 104
Síða 105
Síða 106
Síða 107
Síða 108
Síða 109
Síða 110
Síða 111
Síða 112

x

Íslenskar landbúnaðarrannsóknir

Beinleiðis leinki

Hvis du vil linke til denne avis/magasin, skal du bruge disse links:

Link til denne avis/magasin: Íslenskar landbúnaðarrannsóknir
https://timarit.is/publication/1499

Link til dette eksemplar:

Link til denne side:

Link til denne artikel:

Venligst ikke link direkte til billeder eller PDfs på Timarit.is, da sådanne webadresser kan ændres uden advarsel. Brug venligst de angivne webadresser for at linke til sitet.